
תגובות ראשוניות של הורים לקבלת אבחנה של אוטיזם לילדם
חלק א' – תגובות של הלם – תחילתו של תהליך
איך הורים מגיבים לאבחון של אוטיזם? מהם השלבים בהתמודדות הורים עם אבחנה של אוטיזם? מהו שלב ההלם בהתמודדות הורים עם אבחון של אוטיזם?
מאת: יעל לויאל
"כשהרופאה אמרה לי את המילה אוטיזם לא יכולתי לנשום."
"אני זוכר שישבנו במשרד של הפסיכולוגית ואז היא אמרה לנו שיש לו אוטיזם והייתי המום. הרגשתי שאני נהיה חיוור ולא הצלחתי להוציא מילה מהפה."
"כשהלכנו לפגישת סיום האבחון כבר הבנתי את הכיוון, ובכל זאת כשישבתי שם מול הרופאה והיא אמרה את המילה אוטיזם הרגשתי שאני בסרט, שזה לא קורה באמת."
תהליך האבחון של אוטיזם הוא ממושך וכולל מספר מפגשים גם עם רופא מומחה וגם עם פסיכולוג מומחה, ופעמים רבות הורים מקבלים רמזים הן מהמאבחנים והן מתוך הקושי בהתנהלות הילד במהלך האבחון לגבי הכיוון. יש הורים שאף מגיעים לאבחון עם שאלה ברורה לגבי אבחנה של אוטיזם.
בכל מקרה, גם אם להורים יש מידע מקדים וגם אם לא, כמעט כל ההורים מתארים את הרגעים והתקופה הראשונה לאחר קבלת האבחנה בצורה של הלם. תחושה של עמעום רגשות, תחושות גופניות מוזרות או היעדרן, מחשבות רצות במעגלים או חוסר חשיבה בכלל. בהמשך יכולות לעלות מחשבות כמו "זה לא באמת, אני תיכף אתעורר, זה לא אמיתי מה שקורה" ותחושה של חוסר ממשות.
זהו שלב ההלם, והוא מאפיין את התגובות הראשוניות של רוב ההורים לקבלת האבחנה. הורים ואנשי מקצוע תוהים לעתים קרובות לגבי תגובות אלה, לצד נטייה לשפוט את ההלם או לנסות "לקצר אותו או לצאת ממנו".
חשוב מאוד להבין כי ההלם הינו תגובה טבעית מאוד למצב של קבלת בשורה לא נעימה, שגם אם היא צפויה במידה מסוימת- עדיין קבלתה באופן מוחלט מעורר הפתעה, תחושת פתאומיות וקושי לקבלה. תגובת ההלם אינה רק טבעית, היא תגובה חשובה ואדפטיבית- כלומר יש לה ערך נפשי חיובי. תגובת ההלם היא דרכה של הנפש "לרפד" וכן להרוויח זמן כדי לקבל את המצב החדש באופן הדרגתי.
ניתן להניח כי ללא השלב של הלם- חלק מההורים עלולים לקרוס מתוך תחושת בהלה, דאגה, איום, צער או חוסר וודאות לגבי ההמשך. ההלם לא מאפשר לחוות את התגובות המלאות- הן הרגשיות והן המחשבתיות, ומאפשר לנפש להתכונן מבפנים ולגייס כוחות ומשאבים כדי להתמודד עם הבשורה.
כלומר, בשונה אולי ממה שניתן לחשוב, תגובת ההלם היא תגובה טבעית, חיובית המעידה על תפקוד מתאים ומיטיב של הנפש, ומסמנת תחילתו של תהליך שיכול להימשך זמן לא קצר הדרוש כדי לעכל ולעבד את המצב החדש ואת משמעותו. התהליך שנמדד בזמן מאפשר לגייס את המשאבים הפנימיים הדרושים, וכן להתארגן גם באופן מעשי למצב החדש שנוצר.
פוסטים נוספים
עמותת 'אותי' מתגייסת במבצע 'עם כלביא'
מאז פתיחת המבצע בתקיפת מתקני הגרעין והטילים באיראן, שוב אנו מוצאים עצמנו במציאות של התרעות וירי טילים המטלטלים את שגרת חיינו. הציבור נקרא לשהות בסמוך למרחבים המוגנים, והלב כבד מהמתח המתמשך ומהדאגה...
שמירה על שגרה וחוסן בימים מורכבים
זמנים של חירום וחוסר ודאות עלולים להיות מאתגרים במיוחד. ריכזנו כאן מגוון המלצות וכלים שיעזרו לייצר תחושת ביטחון, סדר יום, וחיבור – גם כשנשארים בבית או במקלט.
סיפורי אזעקה – כלים להתמודדות
בימים שבהם האזעקות, הריצה למקלט והמתח המתמשך הופכים לחלק משגרת החיים, ילדים זקוקים לנו יותר מתמיד – לקול המרגיע, ליד המכוונת, ולתחושת הביטחון שאפשר לעזור להם לבנות גם בתוך מציאות לא פשוטה....