תשאלו אותי אוטיזם

"להבין תפיסת עולם אחרת" - הפודקאסט (עונה שנייה)

בכל שבוע נחשוף פה פרק אחר עם הצצה ייחודית לתפיסות העולם של א.נשים אוטיסטים. מובטח שעם הקשבה, עולמכם יתרחב באופנים לא צפויים.

"תשאלו אותי אוטיזם"  מציע הצצה ייחודית לתפיסות העולם של אנשים אוטיסטים. בכל פרק, ארנונה זהבי, פסיכולוגית, שפוגשת אוטיסטים מזה שלושה עשורים בתוך הקליניקה ומחוצה לה, תארח אדם אוטיסט לשיחה אינטימית. כל שיחה היא התמסרות לעולם ייחודי שאתם מוזמנים לבקר בו. מובטח שעם ההקשבה, עולמכם יתרחב באופנים לא צפויים. נלמד ביחד איך אנחנו, הטיפוסיים-נירולוגית (כלומר הלא-אוטיסטים), לעתים קרובות ומבלי לשים לב, מדירים ומצמצמים את האפשרות של אנשים אוטיסטים לבוא לידי ביטוי בקרבנו, ומפסידים מפגש עם רעיונות, רגשות ואותנטיות של אנשים מיוחדים ויקרי ערך. ארנונה זהבי, יוצרת ומגישת הפודקסט, היא פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית ולשעבר מנהלת יחידת רמת-חן ת"א בעמותת אותי.

תשאלו אותי אוטיזם - עונה שנייה

פרק 1 - להיות אוטיסט בעולם נוירוטיפיקלי

ארנונה מדברת עם תמיר גבאי

אם נתקלתם בעבר בהגדרה 'נוירוטיפיקלי' או 'נוירוטיפוסי', כנראה שהיא עלתה בהקשר לאוטיזם, משום שהיא מאפיינת את מי שאינו אוטיסט. מאחר ומרבית האנשים בעולם הם נוירוטיפיקלים, העולם מוכוון בעיקר עבורם. בשיחה עם ארנונה זהבי, מספק תמיר גבאי, מרפא בעיסוק ואוטיסט בעצמו, הצצה לאתגרים ולמאמץ הנפשי שמעסיק אותו ואוטיסטים רבים מדי-יום, בניסיון להשתלב בחברה שלא מגלה די נכונות וסבלנות מספקת למי שמגוונים נוירולוגית.

להאזנה:

פרק 2 - להיות שווה בין שווים

ארנונה מדברת עם מוחמד מג'דוב

רובנו נוטים לתפוס אוטיסטים כמי שהגיעו לעולם עם קושי מובנה, שילווה אותם לאורך כל חייהם. אך ככל שנכיר טוב יותר אנשים וילדים אוטיסטים, נגלה ונבין שרבים מאותם קשיים נובעים למעשה מהקושי שלנו – הטיפוסיים – לקבל את המיוחדות ואת השונות שלהם. בפרק הזה מארחת ארנונה זהבי את מוחמד מג'דוב, סופר ומאייר קומיקס, אוטיסט, בן 24, שמתאר ביצירתיות וברגישות מופלאה כיצד הוא נאבק מדי יום על זכותו להיות שווה בין שווים.

להאזנה:

פרק 3 - הפער שבין המרחבים

ארנונה מדברת עם יובל טליאנסקי

אצל אנשים אוטיסטים, המוח פועל באופן ייחודי, ולכן גם הנפש. כל בני האדם פוגשים את העולם באמצעות החושים. אבל לנו, האנשים הטיפוסיים הלא אוטיסטים, יש יכולת לתפוס דברים בהתאם למשמעות החברתית הרחבה שלהם. מה שמאפשר לנו להבין ולהרגיש נוח במצבים רבים ומגוונים. אנשים אוטיסטים קולטים הרבה מאוד מצבים כהצפה, כ'יותר מדי'; יותר מדי רעש, יותר מדי אנשים, יותר מדי שכבות של מידע. ככל שנקשיב להם יותר, נבין עד כמה זה לא נוח להם. בפרק הזה מארחת ארנונה זהבי את יובל טליאנסקי, בת 18, שמדגימה את ההבדל התהומי שהיא חווה בין המרחבים שמותאמים אליה. עבורה זה הבית והמשפחה, לבין כל מה שבחוץ. שם הרבה יותר קשה לה להרגיש נוחות, ביתיות ורוגע.

להאזנה:

פרק 4 - המגוון שבתוך המגוון

ארנונה מדברת עם איתמר אבין

לאורך הפרקים האחרונים כבר למדנו לא מעט דברים מנשים ואנשים אוטיסטים. על החוויות שלהם כשונים, כמי שחיים בחברה שלא מותאמת עבורם. אבל גם הגוון האוטיסטי הוא לא חד-גוני, אלא כולל מגוון רחב של זהויות. בין השאר גם הומוסקסואלים, א-בינאריים, טרנסג׳נדרים וקווירים, ששכיחותם בקרב מי שמאובחנים כאוטיסטים כבר הוכחה מחקרית כגדולה ביחס להיקפה באוכלוסייה. בפרק הזה מארחת ארנונה זהבי את איתמר אבין, אוטיסט.ית המנחה את קבוצת "על שני הרצפים" במרכז הגאה בתל אביב ואקטיביסט.ית לזכויות להט"ב ואוטיזם. יחד הם מדברים על האתגרים הנוספים שבהם נתקלים חברי הקהילה, וגם על הקשר ההיסטורי שבין טיפולי המרה לטיפול באוטיסטים.

להאזנה:

פרק 5 - מבעד לשכבות

ארנונה מדברת עם בני ווקספרס

רוב הציבור, הנוירו-טיפוסי הלא אוטיסטי, מתנהל לו בעולם מתוך כמה שכבות. בהתאם לחוגים ולסביבה החברתית שבה הוא נמצא, הוא בוחר את מידת החשיפה שלו, כשהוא מסתיר ומגלה את עצמו לפרקים. המנגנון הזה כל כך שונה מהכנות האוטיסטית, שבמקרים רבים אינה מצליחה לזהות את השכבות השונות, ומתפרשת כתפישה ילדותית. בפרק הזה משוחחת ארנונה זהבי עם בני ווקספרס, שמלמד שלא מדובר בחיסרון, אלא ביכולת מופלאה לייצר שיח אותנטי שמאפשר מפגש אמיתי בין אנשים.

להאזנה:

פרק 6 - חיים בעלי משמעות, לכל אחד

ארנונה מדברת עם טל אלון מן

אנחנו לא תמיד מודעים עד כמה תחושת המשמעות שאנו חשים, מאפשרת לנו להרגיש טוב ובעלי ערך בעולם. זו הסיבה שלכל אחד מאיתנו חשוב לחיות חיים בעלי משמעות, ואנשים אוטיסטים אינם שונים בכך. גם הם זקוקים לתחושת משמעות בחייהם כדי להיות שלמים ומאושרים.

 

בפרק הזה משוחחת ארנונה זהבי עם טל אלון מן, אוטיסטית ומטפלת אפרמטיבית, המתארת מנקודת מבט ייחודית כחברה בקהילה, כיצד כל אדם – ללא תלות בשונות זו או אחרת – ראוי ומסוגל לחיות חיים בעלי משמעות, וכיצד הצורך של החברה "לקדם" ילדים אוטיסטים עלול לפגוע בהם, ובתחושת הערך העצמי והמשמעות שלהם בעולם.

להאזנה:

פרק 7 - אות לאות, עולם נחשף

ארנונה מדברת עם יונתן זנדבנק

לכל אדם אוטיסט יש עולם פנימי ייחודי עשיר ומלא חיים. אם נדע להציע את הסקרנות הפתוחה והלא ביקורתית שלנו, נוכל לקבל הצצה ואפילו להכיר מקרוב את העולמות האלה.

בפרק האחרון לעונה השנייה של הפודקאסט שלנו, משוחחת ארנונה זהבי עם יונתן זנדבנק בן 25, אוטיסט שאינו מדבר ומתבטא באמצעות הקלדה בלבד, בסיוע אמו רחלה זנדבנק, שמחזיקה עבורו את המקלדת, ואביו לירון רינות, שמקריא בקול את מילותיו המוקלדות. בשיחה מרגשת ומלאת השראה, יונתן מחבר את מחשבותיו אות לאות, מילה למילה, משפט למשפט, ומשתף בתובנותיו העמוקות והמעשירות.

להאזנה:

תשאלו אותי אוטיזם

"להבין חיים אחרים" - הפודקאסט (עונת ההורים)

זר לא יבין זאת – הורות לילד.ה עם אוטיזם שונה בתכלית מהורות לילד.ה בהתפתחות טיפוסית. זאת הליכה בודדת בשבילים לא מסומנים כשהמשפחות מסביב חיות בעולם אחר.

ברוכים הבאים לפודקאסט של אותי – עמותה ישראלית לאוטיזם. בכל פרק ארנונה זהבי, פסיכולוגית קלינית, תשוחח עם הורה וכך נפגוש את ההורות לאוטיזם בכל הגילים. זאת הזדמנות להקשיב לשיחה אינטימית ולהבין את החיים האחרים האלה.

בכל פרק נפגוש הורה שכואב, שאוהב, שצוחק, שבוכה מול אתגרי היום יום ואתגרי העתיד. נכיר את עולמו הפנימי של ההורה ואת המורכבות בלתווך את צרכי הילד לעולם שלא ערוך אליו.

ארנונה זהבי היא פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית ולשעבר מנהלת יחידת רמת-חן ת"א בעמותת אותי. לארנונה יותר מ-20 שנות ניסיון בעבודה מקרוב עם ילדים ומשפחות עם אוטיזם לאורך כל מעגל החיים, מהם היא זכתה ללמוד.

תשאלו אותי אוטיזם

פרק 1 – ארנונה מדברת עם אור ברנע, אבא של רוקי בן ה-9

להאזנה:

פרק 2 – ארנונה מדברת עם אנה אברהמי-קיינר, אמא של דוד בן ה-6

להאזנה:

פרק 3 – ארנונה מדברת עם יפעת, אמא של יובל בת ה-17

להאזנה:

פרק 4 – ארנונה מדברת עם סילבי, אמא של יואב בן ה-24

להאזנה:

פרק 5 – ארנונה מדברת עם וואד, אמא של מג'ד בן ה-8

להאזנה:

פרק 6 – ארנונה מדברת עם רימון טובין, אבא של יובל בן ה-22

להאזנה:

על אותי - עמותה ישראלית לאוטיזם

אנחנו באותי – עמותה ישראלית לאוטיזם מאמינים שהמפתח לקידומם המיטבי של אנשים עם אוטיזם הוא טיפול מסור ומקצועי, המותאם אישית לצרכיהם, ליכולותיהם ולחזקותיהם. אנו ב'אותי' מעודדים להקשבה לאדם עם האוטיזם, מציבים אותו במרכז, מעניקים לו מעטפת מקצועית ומעצימה ופועלים לקידומו לאורך כל הדרך – מהגיל הרך ועד לחייו כבוגר בקהילה. אותי מעניקה שירותי טיפול מקצועיים באופן מותאם ונגיש, ומכשירה דורות של מטפלים המתמחים ומתמקצעים בתחום האוטיזם. אנחנו פועלים בפריסה ארצית בכ-500 מסגרות טיפוליות – מצפון עד דרום, במרכז ובפריפריה.