תשאלו אותי על אוטיזם

לא על כל השאלות יש היום לקהילה המדעית תשובות, אבל כל שאלה היא הרפתקה חדשה. אנחנו תמיד במסע להבנת האוטיזם ואנחנו שמחים לענות על שאלות אלה שאתם.ן שלחתן.ם אלינו – וכך לצרף אתכן.ם ואת הציבור כולו למסע. 

 

גייסנו קבוצה מיוחדת של אנשים עם אוטיזם, הורים לילדים עם אוטיזם, מומחים ומטפלים שמנסים ביחד להבין את האוטיזם, מה זה אומר להיות עם אוטיזם ואיך זה מתבטא בעולם שלנו.

התשובות המופיעות וכל מידע טיפולי או מעין רפואי ו/או הפניה לאיש מקצוע שיינתנו במסגרת המענה באתר, הם בבחינת מידע כללי בלבד ואין לראות בהם בדרך כלשהי ייעוץ מקצועי פרטני או המלצה לטיפול או תחליף לטיפול אישי. לצורך קבלת ייעוץ מקצועי וטיפול מותאם, יש לפנות לאנשי מקצוע.

האם יש הבדל בין בנים ובנות ביחס לאוטיזם?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם יש הבדל בין בנים ובנות ביחס לאוטיזם?

כיום על כל 4 בנים המאובחנים עם אוטיזם, תאובחן בת אחת עם אוטיזם. כלומר, יש הרבה יותר בנים מאובחנים עם אוטיזם מאשר בנות. כיום העולם המדעי והקליני סבורים כי אמנם יש יותר בנים אוטיסטים מבנות, אך כי בפועל הפער אינו גדול כפי שהמספרים מראים כיום, אלא שיש תת אבחון בקרב בנות. הידע המקצועי מראה כי אוטיזם בא לידי ביטוי באופן שונה בין בנים לבנות, ואצל בנים הסימפטומים מתגלים ובולטים יותר, בעוד בנות יכולות להצניע את הסימפטומים ויהיה קשה יותר לאבחן. למשל, ניתן לראות בנות רבות שיראו יותר יכולת משחקית כלפי חוץ, כולל משחק בבובות, מה שלכאורה יכול לבלבל את הצופה. העולם האקדמי והקליני כיום עסוקים בפיתוח ושכלול של מערכי האבחון כדי להיות רגישים ולהתאים יותר גם לאבחון בנות.

האם אנשים עם אוטיזם רוצים זוגיות? מסתדרים בזוגיות?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אנשים עם אוטיזם רוצים זוגיות? מסתדרים בזוגיות?

אוטיסטים מעוניינים בזוגיות כמו כל אדם באשר הוא. בעבר היתה חשיבה שגויה ואף מזיקה שלפיה אוטיסטים מעדיפים להיות לבד ואינם מעוניינים בקשר אנושי. סטריאוטיפים אלה נופצו, וכיום ברור כי אוטיסטים מקיימים תקשורת באופן שונה, מביעים את עצמם באופן שונה ולעתים קרובות מתקשים לבוא לידי ביטוי בעולם החברתי. לצד זאת, ברור כי יש להם רצון וצורך לקיים הן קשרים רומנטיים והן קשרים חבריים. לעתים קרובות הדרך לחיפוש זוגיות עלולה להיות פתלתלה ומורכבת יותר, וישנם מצבים שבהם אוטיסטים יכולים להיעזר בשירותים מקצועיים כדי לקיים קשרים ולהתמודד עם מצבים חברתיים ולשפר את היכולת להבינם ולהשתלב בהם.

האם אפשר לאבחן אוטיזם גם בגיל ארבעים?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אפשר לאבחן אוטיזם גם בגיל ארבעים?

ניתן לאבחן אוטיזם בכל גיל. גם בגיל בגרות האבחנה עשויה להיות חשובה, בכך שיכולה לפתוח אפשרויות לדרכי התערבות ומענה מקצועי שיכולים לסייע. בנוסף, מתן האבחנה יכולה לתת לאדם פשר לשונות ולקשיים שאיתם מתמודד במשך שנים ולתמוך ביכולתו לכונן זהות עצמית מתאימה. הגורם המאבחן הרלוונטי הוא פסיכיאטר מבוגרים מומחה, אשר מתמחה ובעל ידע ספציפי באוטיזם. לאחר האבחון הרפואי, ישנו צורך באבחון נוסף הנערך על ידי פסיכולוג קליני מומחה.

האם אנשים עם אוטיזם משרתים בצבא?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אנשים עם אוטיזם משרתים בצבא?

ניתן לפגוש קשת רחבה של יכולות ותפקודים בקרב אנשים המאובחנים עם אוטיזם, וחלקם יכולים להשתלב במסגרות ובפעילויות שונות בחברה, כולל בצבא. יש אוטיסטים אשר משרתים בצבא, וכיום ישנם מסלולים ייעודיים אשר מאפשרים מהלך מותאם ומענים ייעודיים אשר יכולים לאפשר לאוטיסטים להשתמש ביכולותיהם למען הצבא ומטרותיו, תוך יצירת התאמות שיכולות להקל עליהם.

האם אוטיזם הוא בעיה נפשית?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אוטיזם הוא בעיה נפשית?

אוטיזם אינו בעיה נפשית. אוטיזם הוא שונות נוירו-התפתחותית מולדת, שבה המוח הינו בעל קלט חושי אחר, שמפרש באופן שונה גירויים שונים ושהתקשורת בין איזורים שונים במוח מתנהלת באופן שונה. המערכת הרפואית מגדירה אוטיזם כלקות, בעוד אנשים רבים המאובחנים עם אוטיזם מתייחסים לאוטיזם כשונות. אוטיסטים רבים מאובחנים עם קשיים נלווים- חלקם בתחום של קשיי חרדה, מצברוח, אפילפסיה, קשיי אכילה, שינה, קשיי קשב וריכוז, ועוד.

האם אוטיסטים הם גאונים?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אוטיסטים הם גאונים?

האבחנה האוטיסטית מוגדרת כקשת, מתוך כך שיש מגוון גדול של מאפיינים ויכולות לאנשים אוטיסטים. כלומר, יכולים להיות אוטיסטים בעלי מנת משכל גבוהה מאוד, עם יכולות יוצאות דופן, כשקבוצה זו תיקרא SAVANT, ומאפיינת כ-0.5 אחוז מהאוכלוסיה האוטיסטית. לצד זאת, יהיו בתוך הקשת האוטיסטית מכלול רחב של אנשים עם רמות שונות של אינטליגנציה, ועד לאנשים עם מנת משכל נמוכה שיוגדרו כבעלי מוגבלות שכלית התפתחותית (IQ מתחת ל-75-80, כמו באוכלוסיה הכללית).

האם אוטיזם הוא גנטי?

הקליקו ע"מ לקרוא את התשובה

האם אוטיזם הוא גנטי?

למרות כל המחקר שהתקיים בתחום עד כה, עדיין לא נמצאה הסיבה הברורה או מכלול הגורמים המובילים לאוטיזם. לצד זאת, כיום יש הסכמה גורפת בין אנשי המדע והמחקר כי לאוטיזם יש מרכיב גנטי ותורשתי משמעותי. ניתן לראות הדגמה ברורה לכך, בשכיחות הגבוהה של חזרת האוטיזם בתוך המשפחה- במשפחות רבות ניתן לגלות יותר מילד/בוגר אחד המאובחן עם אוטיזם. כיום הסטטיסטיקה מציגה שבמשפחה שבה יש כבר אדם אחד המאובחן עם אוטיזם, יש כ- 25% אפשרות לאוטיזם בכל לידה נוספת.