
צילום: תמיר גבאי
שנה של זריחה והתחלות חדשות מאותי
איך עוזרים לילד אוטיסט להתחיל את השנה? איך מכינים ילד אוטיסט למסגרת חדשה?
שותפים יקרים שלום,
זהו ניוזלטר של סיכום ושל התחלה. סיכום של שנה מורכבת שכמותה טרם חווינו ותחילתה של שנת לימודים לא פחות מורכבת ורצופה בחוסר ודאות. חוסר הוודאות נוגע בחיי כל אזרח במדינת ישראל. עבור המשפחות שהמלחמה נגעה בהן בהיבטים של שכול, מלחמה, חטופים, פינוי מהבתים או איום ירי, הקושי הוא בל יתואר. עבור מי שבביתו בן משפחה עם אוטיזם התלישה מהשגרה מייצרת אתגר ולפעמים 'חזית' נוספת. במהלך שנת תשפ"ד המטלטלת , המשכנו ב"אותי" להעסיק את הצוותים המפונים, מתוך תקווה שמוסדות החינוך שנסגרו יפתחו מחדש והילדים והצוותים המטפלים יוכלו לחזור לשגרה. במהלך הקיץ ,ככל שהתבהרו העניינים, נערכנו למצב בו הגנים שלנו בצפון לא יפתחו ובמקביל דאגנו למסגרות חליפיות למטפלות ולילדים.
הגלים הסוערים לא מנעו מאתנו להמשיך ולטפל בכ-5,000 ילדים במאות מסגרות חינוכיות ברחבי ישראל, ולהמשיך בתוכניות הכשרה ופנאי לבוגרים.
תשפ"ד הייתה השנה בה המילים "חוסן" ו"טראומה" הפכו, לצערנו ,למילים שגורות. אנו ב"אותי" באמצעות "מרכז חוסן ע"ש כהן האריס" וכן באמצעות נשות המקצוע מהמעלה הראשונה שמועסקות על ידינו, עשינו ועושים כל שלאל ידינו, כדי להפיץ את הידע והתוכניות שפותחו ונחקרו בקרב קהלים מגוונים ורחבים. תוכניות לטיפול בטראומה בילדים, אוטיסטים ונוירוטיפיקלים הותאמו למצב וכן הורחבה כמות המטפלים המוכשרים לטפל בתוכניות אלה. במסגרת זו נזכיר פה את תוכנית "חוסן לקשת" המיועדת לקבוצות הורים לילדי גני התקשורת. התוכנית מקנה להורים ידע לגבי אתגרים הקשורים לילדיהם ולקשר עימם, תוך שהיא מעניקה להם כלים להתמודדות עם אתגרים אלה. התוכנית הוכחה כמשפרת את יכולת ההורים לתפקד במערך המשפחתי, וכן הודגמה השפעתה החיובית על הילדים שלהם.
במקביל, פועלת העמותה לחיזוק החוסן הנפשי של ילדים ובני נוער בספקטרום האוטיסטי על ידי תוכניות שעוזרות להם בהתמודדות עם מצבי היום-יום המאתגרים. התפיסה המקצועית המנחה אותנו בעמותה, היא שיכולתם של ילדים (ובני אדם בכלל) להתמודד עם מצבי שגרה, מחזקת את היכולת להתמודד עם מצבים בלתי צפויים. לכן, במקביל לתוכניות טיפוליות התפורות לכל ילד, השקנו השנה מספר תוכניות, שמועברות למטפלים ובמקביל למטופלים:
תוכנית טראומה – מתאוריה לטיפול בהתאמה לעבודה עם אוטיסטים, קורס שנתי למטפלים שיסייע לזהות מצבי טראומה בקרב מטופלינו ויעניק למטפלים כלים לטיפול.
תוכנית בשיתוף PHOTO ISRAEL שנועדה לסייע למטופלים להביע את רגשותיהם ולעסוק בהם.
קורס MEETבגרים – להתבגר על הרצף האוטיסטי, שיעסוק בסוגיות הרלוונטיות לנוער.
תוכנית ללימוד חינוך מיני לנוער אוטיסטי.
"דרך הקבוצה" – טיפול קבוצתי התפתחותי חברתי לילדים אוטיסטים.
"שני חברים יצאו לדרך" – התערבות חברתית לילדים עם ASD ברצף התפקודי וההתפתחותי.
מכינת הורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי הלומדים בתיכון – הקורס יסייע להורים להבין את התהליכים העוברים על ילדיהם וללוות אותם בדרכם לעצמאות בסוף שנות התיכון. הקורס מתקיים בשיתוף תוכנית "תתקדמו", עמותת "החלק של הפאזל", עמותת "רואים רחוק" ותוכנית "חיבורים" של עמותת אפי ישראל.
חלק מן הקורסים שפורטו כאן וקורסים מקצועיים נוספים מועברים על ידי בית הספר מנעד מיסודה של עמותת "אותי" שהינו מרכז להוראה והכשרה לטיפול באוכלוסיות בספקטרום האוטיסטי. אנו בעמותת אותי רואות חשיבות גדולה בלמידה והתפתחות מקצועית תוך אימוץ שיטות חדשות מוכחות מחקרית. בית הספר "מנעד" נועד להעביר ידע לא רק למטפלות המועסקות בעמותה אלא גם לכלל קהילת המטפלים במדינת ישראל, ופניו מועדות להנחיית והדרכת הורים ומשפחות.
ימי החירום הממושכים שעוברים על המדינה רק מחדדים את הצורך במענים הייחודיים והמותאמים ואנחנו פועלות בכל דרך ובכל פורום אפשרי כדי להבטיח שמענים אלה יינתנו. לכן, במקביל לכל הפעילות המקצועית, אנו ממשיכות לפעול בדרכים שונות, בין היתר, בכנסים, בדיוני כנסת, בפגישות עם מקבלי ההחלטות ובחשיבה חוצת ארגונים כדי להבטיח זכויותיהם של הפעוטות, הילדים, בני הנוער והבוגרים על הספקטרום האוטיסטי.
אנו בוחרות להסתכל מעבר לאילוצים והאתגרים הקיימים, ולראות את הפוטנציאל הטמון בכל אחת ואחד מהם. אנו מחויבים עתה, כבכל עת, לפעול לטיפוחם ולקידומם של מטופלינו בכל מעגלי החיים, החל מהגיל הרך ועד לחייהם כבוגרים בקהילה, ומודים לכל המטפלות והמטפלים על שנה של עבודה ללא לאות, לעיתים בתנאים בלתי אפשריים ממש. תודה על המקצוענות הבלתי מתפשרת, על המסירות, על שהייתם ועודכם שותפים שלנו ושל המטופלים ומשפחותיהם לאורך כל הדרך. לא נשכח להודות גם למטופלינו ומשפחותיהם שנתנו בנו את אמונם בתקופה קשה זו וחלקם אף טרחו לכתוב לצוותים מכתבי תודה מרגשים. תודה גם לשותפים לדרך ממשרדי הממשלה, מהרשויות המקומיות ומהמגזר השלישי, תודה לתורמים שסייעו לנו גם השנה. כולם מהווים חלק חיוני בפאזל שמייצר את ההצלחה!
תום השנה היהודית תשפ"ד איננו סוף שנה רגיל עבורנו אזרחי מדינת ישראל. נכון לכתיבת שורות אלה 101 חטופות וחטופים עדיין מוחזקים בשבי חמאס, תושבי הצפון מפונים ותחת מתקפת טילים כבדה, אלפי משפחות מבכות את מות יקיריהן וסועדות את אלפי הפצועים בגוף ובנפש שנלחמים על חזרה לחיים בריאים.
כולנו מייחלים לימים בהם נוכל לשבת "איש תחת גפנו ותחת תאנתו", ובשם הנהלת העמותה ועובדיה בכל רחבי ישראל אני מאחלת לכם ולנו שנה טובה!
פוסטים נוספים
עמותת 'אותי' מתגייסת במבצע 'עם כלביא'
מאז פתיחת המבצע בתקיפת מתקני הגרעין והטילים באיראן, שוב אנו מוצאים עצמנו במציאות של התרעות וירי טילים המטלטלים את שגרת חיינו. הציבור נקרא לשהות בסמוך למרחבים המוגנים, והלב כבד מהמתח המתמשך ומהדאגה...
שמירה על שגרה וחוסן בימים מורכבים
זמנים של חירום וחוסר ודאות עלולים להיות מאתגרים במיוחד. ריכזנו כאן מגוון המלצות וכלים שיעזרו לייצר תחושת ביטחון, סדר יום, וחיבור – גם כשנשארים בבית או במקלט.
סיפורי אזעקה – כלים להתמודדות
בימים שבהם האזעקות, הריצה למקלט והמתח המתמשך הופכים לחלק משגרת החיים, ילדים זקוקים לנו יותר מתמיד – לקול המרגיע, ליד המכוונת, ולתחושת הביטחון שאפשר לעזור להם לבנות גם בתוך מציאות לא פשוטה....