מה נשתנה הפסח הזה? ידיעון מיוחד
לפני יותר מחצי שנה נכנסה ישראל למערכה מרה וקשה עם אויביה. השבת השחורה צרובה בזיכרון של כולנו. אנו חווים – לראשונה – אתגרים ומורכבויות בלתי נתפסים – כמדינה, כעם וכפרטים, כל אחד בגופו ובנפשו. הרס ושכול, תמורות קיצוניות בשגרת החיים, נשים וגברים שעזבו את ביתם ומשפחתם ויצאו לשירות מילואים, חלקם מתמודדים כיום עם פציעות וחייהם לא יחזרו לעולם להיות כפי שהיו, עשרות אלפים שאינם זוכים לגור בביתם כבר למעלה מחצי שנה, וכולנו עומדים משתאים מול גל שנאה עולמי.
במציאות כאוטית זו מצויים 2,600 העובדות והעובדים הנפלאים שלנו, שמתנהלים ועושים הכל כדי להיטיב עם מטופלינו ובני משפחותיהם. אנחנו מבקשים לשלוח חיזוק גדול לכם, לבני משפחותיכם ולכל תושבי ישראל.
דברים אלו נכתבים לאחר מתקפה ישירה חסרת תקדים של איראן על ישראל שהביאה להשבתת מערכת החינוך, כולל השבתתם של גני החינוך המיוחד. המציאות מזכירה לנו שוב ושוב כי השגרה עדיין רחוקה.
עם זאת, חג פסח מגיע במועדו ואנו חוזרים וקוראים בהגדה ומוצאים בה משמעויות חדשות ורלוונטיות.
מי ייתן ונזכה לחג חירות שקט ואמיתי, ליציאת החטופים והשבויים בעזה מהעבדות ומהשבי לחופשי, לחיק משפחתם האוהבת, ולחזרה של כולנו לשלווה ולשגרה המיוחלת.
בברכה,
אותי – עמותה ישראלית לאוטיזם
בתמונה: מנכ"ל ליום אחד עם נשיא המידנה, יצחק הרצוג, מנכ"ל בית הנשיא אייל שויקי, דויד ואנה אברהמי ומנכ"לית אותי, עו"ד ציפי נגל אדלשטיין
כולנו התרגלנו לצמד המילים המוזר "שגרת מלחמה". כך גם אנחנו ב"אותי" בכל המסגרות הפועלות ברחבי ישראל. נשמח לשתף אתכם באתגרים המיוחדים עימם אנו מתמודדים ובדגשים בפעילותנו, לאור המורכבויות בהווה ותוך התבוננות קדימה לעבר עתיד טוב יותר ויצירת רצף טיפולי והמשך מענים מותאמים גם ליום שאחרי המלחמה.
קידום מקצועות הטיפול
מספר הא.נשים והילדים הנמצאים במצבי דחק שונים עקב המצב, מוסיפה ללחץ, הקיים ממילא, על המערכות הטיפוליות. האירועים הקשים מאז השעה 06:29 ב-7 באוקטובר, הביאו לצורך מוגבר בטיפולים ממקצועות הבריאות, לצד טיפולים בבריאות הנפש, ובכך העצימו את החשיבות בהעסקת מטפלות ממקצועות אלה במגזר הציבורי, באופן שיוכלו לסייע במהירות ובתכיפות הנדרשות. עמותת "אותי" ליוותה פרויקט של המרכז להעצמת האזרח שבדק את מידת יישומה של החלטת ממשלה שנועדה לצמצם את פערי כוח האדם במקצועות הבריאות.
בפברואר 2024 פורסם דו"ח המוניטור על סטטוס החלטת הממשלה 0114. הדו"ח חידד את המשבר בתחום, שצפוי רק להחריף, ואת הפעולות שחייבות להתבצע על מנת שהתוכנית לא תישאר "על הנייר". לקריאת הדו"ח:
https://oti.org.il/feb24-report
בעקבות פרסום הדו"ח ובשיתוף המרכז להעצמת האזרח, נערך ב-8 באפריל כנס מיוחד: "קהילה מדברת: צמצום פערי כוח האדם במקצועות הבריאות". בכנס דנו בתמונת המצב הקיימת ובגיבוש ההמלצות לעשייה העתידית. בפאנלים השתתפו, בין השאר, עו"ד ולרי זילכה, מנהלת מחלקת מדיניות ב"בית איזי שפירא" וכן רונית שגב קוזקרו ואורלי דותן מנהלות מיחידת באר שבע של עמותת "אותי".
פרויקט תעצומות לישראל
המרכז לחוסן ע"ש כהן-האריס, מייסודה של עמותת "אותי", עוסק בתחומי החוסן והטראומה לכלל האוכלוסייה. אנו גאים לעדכן ששלושת הגופים המובילים בישראל:
מרכז "חוסן" ע"ש כהן-האריס, מטיב – המרכז הישראלי לפסיכוטראומה, ומרכז משאבים מיסודו של פרופ' מולי להד, חוברים ליוזמת "רשת תעצומות לישראל", השואבת ממקורות העוצמה של אדם-קהילה ומובילה מעומק האסון לריפוי, התחדשות וצמיחה למען החברה הישראלית והקהילות היהודיות בעולם. קרן היסוד, באמצעות תורמיה, התגייסה כשותף פילנטרופי מרכזי למיזם.
רשת תעצומות לישראל, תהווה פלטפורמה ארגונית מקצועית, שתפעיל בשלב ראשון פיילוט ממוקד בשמונה רשויות ברחבי הארץ, אשר יהוו ערי עוגן באשכול יישובים (בהיקף של כ – 2 מיליון תושבים). הרשת תורחב בשלבים הבאים לרחבי המדינה, גם באמצעות שותפויות עם גורמים שכבר קיימים בשטח, תוך:
- מיפוי מערכות, ארגונים וסוכנים חברתיים הפועלים במרכיבי תעצומות.
- זיהוי הפערים והשלמתם בתפיסת רשת תעצומות ברמה לאומית, קהילתית, משפחתית ואישית.
- בניית תשתית בת – קיימא מתפתחת ומשמרת את היכולת להקנות תעצומות לאזרחי ישראל.
בתמונה: כנס מיוחד - "קהילה מדברת: צמצום פערי כוח האדם במקצועות הבריאות"
פגישה עם צוותי משרד הבריאות
הטיפול הבריאותי המקדם, מזכה ילדים מאובחנים בגני תקשורת בשעות טיפול אינטנסיביות במהלך יום הלימודים. העמותה מדגישה את חשיבות הטיפול בגיל הרך, שהינו חלון הזדמנויות בטיפול במאובחנים. במסגרת זו אירחנו ב-27 במרץ בגן תקשורת ביחידת רעננה את צוותי משרד הבריאות והמחלקה לבריאות הנפש, בראשות ד"ר גלעד בודנהיימר והגב' בלה בן גרשון, האחראית על תחום האוטיזם במשרד. במסגרת הביקור הוצגה חשיבות הטיפול בגיל צעיר. הורים ובוגרים אוטיסטים דיברו על השפעת הטיפול על חייהם מנקודת מבט אישית. רז רובס, בוגרת אוטיסטית בת 30, שטופלה בצעירותה במסגרת גן שקד שבחולון, סיפרה על האופן שבו הטיפול בגיל צעיר עזר לה לתווך לעולם את הידע שהיה לה, והאופן שבו הנכס הטיפולי מלווה אותה עד היום ומאפשר לה תקשורת אפקטיבית בסביבה ויכולת למצות את יכולותיה באופן מיטבי. רז הודתה לצוותי העמותה המטפלים על המהפך בחייה בזכותם, וההשפעה הנמשכת, שנים רבות לאחר שסיימה את מסגרת הגן.
הכללה וגיוון
עמותת "אותי" מחויבת לשלומם ורווחתם של כלל המטופלים שלנו ושל חברינו ועמיתנו לארגון ולמסגרות בהן אנו פועלים. דווקא בתקופה זו, כאשר הרגשות מורכבים ורבי עצמה, והקיטוב בין הקבוצות השונות באוכלוסייה, כמו גם בעמותה, עלול להקצין, אנו ממשיכים בשיתוף הפעולה עם עמותת "אקורד", על מנת לייצר דיאלוג שיבטיח המשך עבודה משותפת ומקצועית של מגוון מטפלי העמותה ומטופליה, הפועלים יחדיו למען המטרה העליונה של טיפול בילדים, בנוער ובבוגרים הזקוקים לנו.
טיפול רגיש טראומה
המלחמה והטראומה, שהיא מנת חלקם של רבים בישראל בימים אלה, הדגישו עוד יותר את הנחיצות של טיפול רגיש לצרכי האוכלוסייה שבטיפולנו וכן עבודה בסביבת עבודה הרגישה למטפליה. צוותי הניהול במטה ובשטח החלו את הדיון המעמיק בנושא ביום לימודים שהנחתה ד"ר יעל מזור, עו"סית מוסמכת חוקרת, מרצה ומדריכה – שהינה מומחית טראומה במצבי חירום.
העלאת מודעות
העלאת מודעות למשמעות האוטיזם מבחינת אנשים על הרצף הינה צו השעה דווקא בימים אלה. הא.נשים והילדים שעל הרצף האוטיסטי חווים את המצב באופן אחר מהנוירוטיפיקלים שבינינו. לפיכך חשוב כפליים שנהיה קשובים כחברה, נהיה ערים לאתגרים הנוספים הנובעים מהתקופה ונייצר עבורם מענים כקהילה, ככל שהדבר תלוי בנו. נפנה זרקור לפעילות של העמותה במהלך הרבעון הראשון של 2024:
אוטיזם ומלחמה: לאחר חלוף של כחצי שנה לפרוץ המלחמה, ערכנו סקר העוסק בהשלכות ה-7 באוקטובר על ילדים על הרצף האוטיסטי. הנתונים הראו כי למעלה ממחצית מהילדים חווים שינוי לרעה במצבם ההתנהגותי בעקבות אירועי המלחמה, מאז ה- 7 באוקטובר. כמחצית מההורים דיווחו על עלייה בחרדות, קשיים בוויסות רגשי ורגרסיה בתפקוד. מרבית ההורים נאלצו להשקיע יותר משאבים בטיפול בילדיהם, כולל עזרה נוספת של כוח אדם. לכתבה בנושא
לחצו על הקישור
יום האישה הבינלאומי: לרגל יום האישה, נפגשנו עם שלוש נשים מעוררות השראה שנמצאות על הרצף האוטיסטי. בסרטון מרגש, מספרות לורן בת ה- 38, אדר בת ה- 22 ורז בת ה- 30 על החיים לפני ואחרי האבחון, על אבחון נשי בכלל ועל אוטיזם בעין מגדרית, ופותחות את הלב עבור נשים אוטיסטיות אחרות.
צפו בוידאו המיוחד
לכבוד יום האישה הבינלאומי עו"ד ציפי נגל-אדלשטיין, מנכ"לית "אותי", לקחה חלק בטור מיוחד במעריב, המפנה את תשומת הלב לאספקט זה ומשתף את הקוראים בנקודת מבטה של מנכ"לית עמותה גדולה, שמעל 90% ממועסקיה הינן נשים –
למאמר המלא
חודש המודעות לאוטיזם: לכבוד חודש המודעות יצאנו בקמפיין המציג את האמת הפנימית של בוגרים ובוגרות אוטיסטים.יות בנוגע לשיח המתרחש מזה זמן בקבוצות הנוגעות באוטיזם (בארץ ובעולם) לגבי האופן בו יכונה האדם – על הרצף? עם אוטיזם? אוטיסט/ית? על הספקטרום האוטיסטי?
עקבו אחרי הסרטונים בפייסבוק שלנו החודש (אפריל) הושקה גם העונה השנייה של הפודקאסט "
תשאלו אותי אוטיזם". בעוד בעונה הראשונה רואיינו הורים לילדים אוטיסטים, בעונה השנייה משוחחת הפסיכולוגית הקלינית ארנונה זהבי עם בוגר.ת על הספקטרום האוטיסטי.
האזינו לנו בספוטיפיי (ואם אהבתם, הירשמו לפלייליסט)
מנכ"ל ליום אחד: לכבוד שבוע המודעות הגיע דויד אברהמי (8), ילד עם אוטיזם, להתארח בבית הנשיא ו"החליף" ליום אחד את מנכ"ל בית הנשיא אייל שויקי, במסגרת פרויקט "מנכ"ל ליום אחד' שיזמנו. דויד נפגש, יחד עם אמו אנה ומנכ"לית העמותה עו"ד ציפי נגל אדלשטיין, עם מנכ"ל בית הנשיא, אייל שויקי, שסיפר לדויד על שגרת יומו בתפקיד. דויד סיפר על עצמו, על החיים עם אוטיזם, בית הספר והשאיפות לעתיד. ללשכת המנכ"ל הגיע לביקור, בין היתר, נשיא המדינה, יצחק הרצוג, שערך היכרות עם ר "המנכ"ל החדש" ושמע ממנו את סיפורו.
בתמונות: דורין ברהום שפירא ותום אדם
רצינו לספר ולהודות לנשים המדהימות של "אותי", שמשרתות כבר 100 ימים ויותר במילואים בעקבות המלחמה. הכירו 2 מהן, שהסכימו לשתף: תום אדם, עובדת סוציאלית, קצינת נפגעים, עבדה בחמ״ל של שריון וזרוע יבשה, וליוותה חיילים שנפגעו נפשית.
״התקופה הראשונה במילואים הייתה קשה״, מספרת תום, ״גם ברמה האישית בתור בת שדרות שמשפחתה מפונה (עברנו כולנו את השבת הנוראית בשדרות). אבל הרגשתי מחויבות ושמחתי שיש לי את המקום לקחת חלק בעשייה בתוך כל הטירוף. הייתי אמורה גם להתחתן לקראת סוף אוקטובר, אז גם ברמה המשפחתית זו היתה תקופה מאתגרת כששנינו מגויסים במקום להתכונן לחתונה. בסוף ערכנו חופה קטנה בחצר של הדודים.
זו הייתה (ועדיין) תקופה מורכבת, בין הצבא לגן״, היא אומרת, ״המון תחושות מעורבות, וההתמודדות עם חוסר הוודאות לא הייתה לי פשוטה. היה שלב שכבר חשבתי שאחזור לגן ואז השתנה הצפי ונשארתי עוד במילואים. בהמשך כשהעומס הגדול של ההתחלה במילואים פחת, החלטתי בשיח מול הממונים עלי שאצמצם את ימי המילואים כדי לחזור קצת לגן במקביל. זה היה מאתגר אבל שמחתי מאוד לחזור לגן ולילדים, שעוד לא הספקתי ממש להכיר לפני יציאתי למילואים. המעברים בין המילואים לגן היו קצת מוזרים, אבל מאוד שמחתי על האפשרות ועל החזרה למשהו שקצת מזכיר שגרה״.
דורין ברהום שפירא, פסיכולוגית קלינית מיחידת הדר שרון שלנו, גן קינמון. קצינה בחיל האוויר : ״היה מאוד לא פשוט לשלב גם את המילואים וגם את העבודה שכן מדובר בשני 'כובעים' מאוד שונים אחד מהשני, ולבצע עבודה רגשית לצד עבודה מיליטנטית היה מורכב״, היא מספרת.