הורים עשויים לשים לב פחות לרגשות שלהם עצמם. ידוע ממחקרים רבים ומבוססים כי לרגשות ההוריים יש השפעה גדולה על ילדים בכלל, ופעמים רבות ילדים אוטיסטים יהיו רגישים במיוחד לרגשותיהם של הוריהם. לעתים...
בימים אלו, הרבה ממה שהכרנו ונשענו עליו השתנה, פג תוקף. הלם, בלבול, בהלה, קושי לעכל את מה שקורה, ודאגה עמוקה לגבי העתיד הקרוב והרחוק. במצב הנוכחי, שלא מוכר לנו, אין לנו דרך סדורה לנווט אל מול חוסר ודאות כה נרחב, כשאין ידיעה לגבי מה צפוי לנו.
המבוגרים מחזיקים בידיעות ומחשבות אלו, והילדים, במיוחד הצעירים שבהם, נשענים רבות על המבוגרים, הן כדי לחוש מה קורה, והן כדי להבין. המבוגרים הם העוגן של הילדים. זה נכון לגבי כלל הילדים, זה נכון כפליים עבור ילדים אוטיסטים. ילדים צעירים המאובחנים עם אוטיזם, מאותגרים לעתים קרובות ביכולתם להבין את העולם סביבם, להבין את עצמם, ולעתים קרובות הם מתקשים למצוא בעולם עקביות ולייצר חוויה פנימית של רצף.
כולנו זקוקים לתחושת רצף והמשכיות, ואלה נקטעים כעת בגסות, כשמדינתנו נמצאת בהשרדות, בדאגות קיומיות, והתפקוד של רובנו עובר למצב של טייס אוטומטי. במצב כזה כל הורה פועל ומשקיע משאבים כדי לקיים את משפחתו על הצד הטוב ביותר. כרגע המציאות האובייקטיבית מכילה חלקים מדאיגים המצריכים התייחסות ותפקוד חירומי ומיידי, וסוג כזה של תפקוד מביא עימו רמות מסוימות של לחץ, השונות בין רגע לרגע ובין אדם לאדם.
לחץ אינו תופעה שלילית בבסיסה, לחץ הוא זה שמאפשר לנו לגייס את כוחותינו הגופניים והמנטליים כדי להתמודד עם דרישות המציאות הלא נורמלית. השאלה מהן רמות הלחץ, והאם יש לנו יכולת לווסת את הלחץ בהתאם לדרישות המצב. ידוע כי לחץ מסוים דרוש לנו כדי לפעול, אך לחץ גבוה ומתמשך פוגע ומחליש אותנו. לכן חשוב לחבק את הלחץ מתוך הבנה שהוא מסייע לנו ומניע אותנו לפעולה, ולפעול מתוך ידע כדי שלא ישתלט עלינו באופן מלא. החדשות הטובות בנוגע ללחץ, הוא שהוא איננו גזירת גורל, ויש לנו יכולת להשפיע עליו.
במצב של מציאות מדאיגה ומאיימת, הורים רבים חשים שעליהם להרגיע את ילדיהם ולמנוע מהם את תחושות הדאגה. ואז נוהגים לומר לילדים שהכל בסדר ושהכל יהיה בסדר, ושאין להם ממה לדאוג. במצב הקיים- זה מסר לא מדויק, וילדיכם, צעירים ככל שיהיו, שנמצאים בבית כבר מספר ימים, חשים ויודעים שמשהו אינו בסדר כלל. גם אם אתם משתדלים שלא להשאיר טלויזיה פועלת ברקע על ערוץ חדשות (מאוד כדאי להימנע ולמנן), ומשתדלים לצמצם שיח על המצב – הילדים שם, הם קשובים ושומעים גם כשנדמה לכם שלא. לכן, חשוב כן לתווך ולהסביר לילדים את המתרחש, בהתאם לרמת ההבנה שלהם. הדגש צריך להיות על השינוי בשגרה ועל ההיבט האקטיבי של המצב – אנו נשארים כרגע בבית כדי שנוכל לשמור על עצמנו, כי כרגע יש לנו ריב מאוד חזק עם השכנים שלנו. יש לנו צבא חזק שישמור עלינו, וגם אנו נישאר יחד וכך נהיה חזקים יותר. במידה ואבא או בן משפחה אחר מגויס ואינו בבית – חשוב מאוד שהוא לא ייעלם לילד אלא גם כאן יש מקום להסביר. אבא הוא חייל והוא הלך לעזור לצבא כדי לשמור עלינו, אנו נתגעגע אליו ונחכה לו עד שיחזור. בינתיים, אנו יכולים לצייר לו ציור או להכין לו משהו אחר.
הגורם שיסייע באופן המשמעותי ביותר להורים ולילדים כעת הוא היכולת להיות פעילים בדברים קטנים ויומיומיים בתוך הכאן ועכשיו. העיסוק בעתיד מדאיג ומחבר לחוסר ודאות ולחוסר שליטה. אבל כעת- למרות האילוצים הרבים והשונים של שהייה בבית, שהיה במרחבים מוגנים- אפשר ליצור יחד ולעורר את הדמיון. אפשר לכתוב ולספר סיפור על סמך הציור. אפשר לבנות ציור בהמשכים עם כמה בני משפחה, ואז אפשר לשחק בפנטומימה ולשחק את הציור. זו רק דוגמא אחת להמחשה, ותוכלו להשתמש ביצירתיות שלכם ובהעדפות שלכם ושל ילדיכם כדי לפתח אפשרויות נוספות.
המלצה נוספת היא להשתמש בפעילויות משחקיות הקשורות לנשיפה- נפחו בועות סבון, נישפו בקשים- הנשיפות הללו משחררות את מערכת הנשימה ובכך תורמות גם לשחרור לחץ והרגעה.
בנוסף, זכרו שההורים הם המגדלור של הילדים. הילדים יגיבו לאו דווקא למציאות החיצונית, אלא לתגובות ההורים. הילדים מכירים היטב את הוריהם ומזהים את דפוסי התגובה, השיח, הפעולה, ואף הדפוסים הגופניים של תנועה והתנהלות. אם ההורים משדרים ברמה הלא מילולית מתח גבוה, דריכות ומצוקה – ילדיכם ירגישו זאת, ולא יאמינו לכם גם כשתנסו להרגיע אותם באופן מילולי. המשמעות המעשית של דבר זה הוא שעליכם ההורים לדאוג לעצמכם, ולא רק לילדים. או במילים אחרות- הדאגה שלכם לעצמכם, לקחת רגע לויסות ודאגה לצרכים שלכם- היא הדרך המרכזית והמשמעותית לסייע לילדיכם.
שימו לב שאתם מקפידים לקחת דקה מדי פעם, ממש דקה או שתיים, כדי לקחת כמה נשימות עמוקות, כדי להתמתח ולכווץ ולהרפות שרירים, כדי לדמיין לעצמכם רגעים מחממי לב מהזיכרון שמחזקים אתכם. אפשר להביט על תמונה משמחת, או כל דבר שיחזק אתכם ויזכיר לכם תחושות של אהבה ויעוררו בכם תקווה וכוח להמשך.
דעו שגם דקות בודדות כאלו, שאותן תפעילו כמה פעמים ביום, תתן לכם גם אפשרות להפחית מעט רמות של לחץ ומתח, וגם לסייע באופן עקיף לילדיכם. לכן המסר הוא כי כדי לטעת בילדיכם תחושת ביטחון- אין די במילים מרגיעות, אלא בדוגמא עצמית- דאגו להפחית את רמות הדאגה והמתח שלכם, ובכך תסייעו לילדיכם להפחית ולווסת את החשש והלחץ שלהם.
עם ילדים גדולים יותר כדאי גם לשים דגש על הבעה רגשית- הורים רבים חושבים שיש לשים דגש על מתן מילים לתחושות של הילדים וזה אכן חשוב, אך חשוב לא פחות שהורים יביעו בעצמם תחושות לא נעימות ורגשות שונים, ובכך יתנו דוגמא ולגיטימציה. אל תבחרו במילים גדולות ועוצמתיות מדי, אלא שתפו שאתם חשים דאגה, שאתם מוטרדים, שאתם חוששים מהמצב. לשיתוף רגשי של הורים באופן מותאם ולא מבהיל יש פוטנציאל לתת פשר לתחושות שהילדים מרגישים ממילא, ואין להם שם. זה עוזר להם להבין ולחוש שמה שהם מרגישים הוא אכן נכון ובכך גם לסמוך על עצמם ועל תחושותיהם. לצד הבעה רגשית של דאגה, כדאי להעביר את הדגש לזה שיש לנו תקווה, שאנו יחד, ולהיבט האקטיבי שעוסק במה אפשר לעשות כדי לחוש טוב יותר. ערבו את הילדים בפעילויות הבית, תנו להם לעזור באופן מותאם גם אם בצורה מעטה. תעסוקה, מעורבות, ובעיקר תחושה שהם חשובים ושהם מסייעים תעזור להם לשמור על חוסן ותחושת יכולת.
נקודה אחרונה מתייחסת לכך שילדים המאובחנים עם אוטיזם עשויים אל מול לחץ, יציאה משגרה ותחושות מצוקה סביב אזעקות, דאגות הורים, היעדרות בני משפחה- להפגין החמרה בהתנהגותם ותגובותיהם. ילדים יכולים להפגין התנהגויות ילדותיות יותר, להתנגד יותר, להתפרץ, או ההיפך להסתגר. ילדים יכולים להפגין רמות חרדה גבוהות, או דווקא ניתוק, להפגין יותר נפנופי ידיים ולעסוק בפעילויות חזרתיות. דעו שאלה תגובות טבעיות ונורמליות למצב לא נורמלי. חשוב שלא תיכנסו מכך למסקנות או דאגות מיותרות. זו לרוב דרכו של הילד להביע בהתנהגות את מה שעובר עליו, ואנו רוצים כרגע להפגין כמה שיותר סבלנות, סובלנות והכלה הן כלפי הילד והן כלפי עצמנו, ההורים והמבוגרים.
שנעבור את התקופה הזו ונדע ימים טובים יותר.
הורים עשויים לשים לב פחות לרגשות שלהם עצמם. ידוע ממחקרים רבים ומבוססים כי לרגשות ההוריים יש השפעה גדולה על ילדים בכלל, ופעמים רבות ילדים אוטיסטים יהיו רגישים במיוחד לרגשותיהם של הוריהם. לעתים...
יש הבדל בין הורה שלומד להיות מוכוון לילד, לתווך לו את העולם במצבים מסוימים ולסייע לו בהתמודדות עם קשיים, לבין הורה שהופך להיות מטפל. הורה שהופך להיות מטפל, מוצא את עצמו מתווך...
ילדים מגיל צעיר נחשפים לעולם ולמצבי חיים שונים, איתם הם לומדים להתמודד. אחת ההתמודדויות המשמעותיות והמאתגרות עבור ילדים צעירים היא הפרידה. יש סוגי פרידה רבים ושונים, כשבתחילת חייו של התינוק הוא לומד...