מאז פתיחת המבצע בתקיפת מתקני הגרעין והטילים באיראן, שוב אנו מוצאים עצמנו במציאות של התרעות וירי טילים המטלטלים את שגרת חיינו. הציבור נקרא לשהות בסמוך למרחבים המוגנים, והלב כבד מהמתח המתמשך ומהדאגה...
אבחון ילד עם אוטיזם משפיע על כל המשפחה ומייצרת טלטלה שמשנה את מערך החיים ואת חיי המשפחה. רבות מדובר על כך שהורות לילד עם אוטיזם מייצרת עבור ההורים אתגרים משמעותיים ומעבירה את ההורות למהלך מיוחד, השונה במידה רבה מהורות לילדים בעלי התפתחות רגילה. ידוע גם כי אבחון ילד עם אוטיזם משפיע על האחים, אשר חווים בעצמם בלבול ופחדים, ונאלצים לעתים קרובות לקבל פחות תשומת לב.
לצד כל ההשפעות הללו, לא מדובר מספיק על השפעת אבחון ילד עם אוטיזם על הזוגיות. בשנים שלאחר האבחון, ההורים נוטים לרוב לשים במרכז את צרכי הילד המיוחד, מתוך רצון לקדמו ולמצות את הפוטנציאל שלו, כשברקע הם שומעים את תקתוק השעון המכריז על "חלון ההזדמנויות" המוגבל בזמן. על ההורים לארגן מחדש את המשאבים המשפחתיים, להתארגן מבחינה כלכלית, לדאוג לילד למסגרת מתאימה ומערך טיפולים, לתת מענה לאחים ועוד. מתוך כל דרישות החיים, ההורים עוברים לעתים קרובות לחיות תחת לחץ תמידי, ולעתים קרובות מרחב הזוגיות הוא זה שמשלם את המחיר. הזוגיות היא לכאורה המקום הבטוח, היציב, שיכול להכיל הכל. פעמים רבות ניתן לשמוע מהורים תיאורים כמו "אין לנו את הפריבילגיה לנסוע לחופש כרגע" ו"מה שהכי חשוב זה לקדם את יוסי, כל השאר כבר יחכה…"
אז זהו, שזה לא מדויק. ואפילו ממש לא נכון. הזוגיות הופכת לעתים קרובות להיות בלם הזעזועים של ההורות ושאר המרחבים המשפחתיים. ההורים מוציאים שם כעסים ותסכולים, פורקים שם אכזבה שמצטברת סביב קשיי היומיום וההורות. במידה מסוימת זה טבעי ולרוב זוגיות חזקה יכולה להכיל אתגרים כאלה, אך במידתיות. כשמצד אחד הזוגיות סופגת יותר ויותר קשיים, ומצד שני היא הופכת להיות מוזנחת, מפסיקים להשקיע בה ולטפח אותה- המערך הרגיש והחשוב הזה של הקשר הזוגי עלול לקרוס.
ידוע כי בקרב הורים לילדים עם אוטיזם אחוזי הגירושים גבוהים פי 2.5 מאשר באוכלוסיה הכללית. זה נתון מטלטל ומדאיג, שכדאי שיעורר את תשומת הלב. המחקרים אף מציגים כי הסיכון הגבוה לפרידת ההורים הוא בתקופת הזמן של שנה-שלוש שנים לאחר האבחון- כלומר בדיוק בתקופה שההורים נוטים להתמקד בצרכי הילד המיוחד ולהזיז את שאר המרחבים והצרכים הצידה.
המסקנה היא ברורה- הזוגיות לא מתקיימת מעצמה. גם המרחב הזוגי זקוק להשקעה, לטיפוח ולהזנה, כדי שיוכל להמשיך להוות את אחד מבסיסי הכוח של ההורים ושל המשפחה כולה. נכון שיש צורך בהשקעה משמעותית בצרכי הילד המיוחד, אך הכל שאלה של איזונים. חשוב לא להקצין בכך, ולזכור כי שום מרחב ושום קשר אינם מובנים מאליהם ואין להזניח אותם.
לפיכך הכנו עבורכם מספר המלצות המיועדות לשמירה על המרחב הזוגי. יש לקחת בחשבון כי לא לכל המשפחות יש עזרה ותמיכה, ולא תמיד יש מי שיוכל להישאר עם הילד המאובחן, כך שאת ההמלצות על יציאה/נסיעה ניתן להמיר בפרקי זמן קצרים יותר. המסר העיקרי הוא שיש להקדיש זמן ישיר, נפרד, לעתים תדירות, לחיזוק הקשר הזוגי.
1. הקפידו לקיים כל יום שיחה, ואפילו קצרה בת כמה דקות, שאינה עוסקת בצרכי היום והילדים או במשימות הבית. בשיחה התעניינו בבן/בת הזוג, בתחושות שלהם, ביום שעבר עליהם, והביעו התייחסות לחוויותיהם.
2. הקפידו לתת לבן/בת הזוג פידבקים מיטיבים ומחמאות, שעליהן להיות אותנטיות, הנוגעות לרגשות חיוביים שיש לכם כלפיו/ה, התייחסו לשינויים ומאמצים שבן/בת הזוג עושים הן מבחינת נראות חיצונית והן מבחינת עשייה ותכונות אופי.
3. דאגו לזמן ביחד, לפחות אחת לשבוע. אם ניתן, מומלץ לקבוע ערב קבוע ליציאה זוגית. בערב זה השיח מתמקד בזוגיות, בבן/בת הזוג, ופחות בהורות ובמשימות החיים. היציאות יכולות להיות קצרות וצנועות, הדגש הוא על תדירות שבועית. גם ללכת לאכול גלידה יחד יכול להיות חוויה מהנה ומקרבת.
4. מומלץ להקדיש זמן לפעילות יצירתית משותפת ו/או לפעילות ספורט משותפת. ריקודים, חוג יצירה, הליכה, או כל דבר שאתם אוהבים.
5. תפתיעו אחד את השניה. סמנו לעצמכם תאריכים משותפים- לא רק את המובנים מאליהם כמו יום הנישואים, אלא ציינו זכרונות משותפים, תנו אחד לשני הפתעות קטנות, הביטו יחד בתמונות משותפות מהעבר, ואל תשכחו לייצר תמונות חדשות. כל אלה יסייעו לכם לאפשר לבן/בת הזוג שאתם אוהבים, מעריכים, רואים, ולא לוקחים אותו/ה כמובן/ת מאליו/ה- ואלה הם הבסיסים של כל זוגיות מיטיבה.
דעו כי מחקרים מציגים כי זוגיות חזקה ומושקעת יכולה לשפר משמעותית את החוסן הנפשי של ההורים, לתרום לכך שיהיו להם יותר כוחות, גישה יותר חיובית, סבלנות, יכולת ויסות עצמי ומוכנות להתגבר על קשיים. כלומר, השקעה בזוגיות תתרום גם באופן ישיר וגם באופן עקיף גם לילד המיוחד דרך חיזוק ההורות והכוחות המשפחתיים.
מאז פתיחת המבצע בתקיפת מתקני הגרעין והטילים באיראן, שוב אנו מוצאים עצמנו במציאות של התרעות וירי טילים המטלטלים את שגרת חיינו. הציבור נקרא לשהות בסמוך למרחבים המוגנים, והלב כבד מהמתח המתמשך ומהדאגה...
זמנים של חירום וחוסר ודאות עלולים להיות מאתגרים במיוחד. ריכזנו כאן מגוון המלצות וכלים שיעזרו לייצר תחושת ביטחון, סדר יום, וחיבור – גם כשנשארים בבית או במקלט.
בימים שבהם האזעקות, הריצה למקלט והמתח המתמשך הופכים לחלק משגרת החיים, ילדים זקוקים לנו יותר מתמיד – לקול המרגיע, ליד המכוונת, ולתחושת הביטחון שאפשר לעזור להם לבנות גם בתוך מציאות לא פשוטה....